kaczor: Oblicz:
x3-9x2+26x-24=0
Proszę o pomoc!
12 lis 19:43
coco:
mam rozwiazywać


czy nie

?
12 lis 19:46
kaczor: tak przydałoby sie, bo mam problem z tym przykładem. byłbym wdzięczny
12 lis 19:48
coco: W(2) = 0 oblicz wiec wykonujemy dzielenie przez (x - 2)
po wykonaniu dzielenia otrzymasz x
2 - 7x +12
tu Δ= 49 -48 = 1
√Δ =1 x = 4 x = 3
odp; x = 2 x = 4 x = 3

12 lis 19:54
kaczor: a moge zapytać dlaczego dzilimy przez (x-2)?
12 lis 19:56
coco:
To czemu jak Ci rozwiązałam z pierwszego posta to sie jeszcze zastanawiasz

?

nie wirzysz mi

?

12 lis 19:56
kaczor: wierze wierze bo wyniki sie zgadzaja z odp

tylko nie rozumiem dlaczego tak...
12 lis 19:57
coco: bo W( 2) =0 to dzielenie przez (x -2)
gdyby np w(-5) bylo zero wo dzielenie przez x +5
to jest z tw.Bezouta ( czytaj Bezu)
12 lis 19:58
kaczor: achaaaa kminie

to dziękuje bardzo
12 lis 20:00