NWD
PuszekOkruszek: Witam, mam do obliczenia: NWD(12; −20; −40)
Proszę mi powiedzieć, pierwsze dwie biorę zawsze największe, czyli 12 i −20?
W pierwszym kroku mam obliczyć NWD (12;−20)?
29 sty 12:06
Adamm: minusy w niczym nie pomagają
=NWD(12, 20, 40)
12=22*3
20=5*22
więc
NWD(12, 20, 40)≤4
ale 4|40 więc = 4
29 sty 12:11
PuszekOkruszek: Czyli można sobie od tak po prostu te minusy ominąć?
29 sty 12:21
Adamm: tak
to nie zmienia podzielności
a NWD i tak jest liczbą dodatnią
29 sty 12:31
PuszekOkruszek: Dziękuję bardzo!
29 sty 13:15