Płaszczyzna - prosta
dawid: Prosta prostopadła do płaszczyzny 2x + 3y + z −1 = 0 i przechodząca przez punkt (3,1,2) oraz
prosta prostopadła do płaszczyzny 4x+y+5z+1=0 i przechodząca przez punkt (3,6,−1) przecinają
się w pewnym punkcie. Wyznaczyć jego współrzędne.
Wyznaczyłem równania parametrycznej prostej l1:
x=3+2t
y=1+3t
z=2+t
i prostej l2:
x=3+4s
y+6+s
z=−1+5s
Układ równań:
3+2t=3+4s
1+3t=6+s
2+t=−1+5s
Wyszło mi, że:
t=2
s=1
x=7
y=7
z=4
i teraz mam problem, bo nie wiem jak wyznaczyć punkt przecięcia. Wiem, że można to jakoś
macierzami robić
29 sty 11:00
dawid: jakaś wskazówka czy coś?
29 sty 11:19
Pytający:
Układ równań, który napisałeś jest spełniony tylko w punkcie przecięcia tych prostych. Wniosek
jest taki, że wyznaczyłeś już punkt przecięcia i jest to punkt (7,7,4).
29 sty 14:09