kwadratowe, parametr
house: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których równanie mx
2+4|x|+m−3=0 ma dwa różne rozwiązania. Proszę o sprawdzenie pod
względem warunków, mniejsza w obliczenia.
| | 3 | |
1) gdy m=0 to |x|= |
| , czyli ma dwa różne. |
| | 4 | |
2) gdy x=0 to m=3 czyli muszę wyrzucić 3 z rozwiązania.
3) gdy m#0
t=
√x2=|x|
mt
2+4t+m−3=0
1.
Δ=0
t>0
z tego wynika, że wyjdzie jedno t, a skoro jest pod wartością bezwzględną
to będzie miało dwa różne rozwiązania
Δ=16−4m(m−3)=16−4m
2+12m
−m
2+3m+4=0
m
1=−1
m
2=4
Sprawdzam co się dzieje, dla tych m, po podstawieniu m=4 okazuje się, że t<0,
czyli zostaje w rozwiązaniu tylko m=−1
2.
Δ>0
−m
2+3m+4>0
m=−1 v m=4 => m∊(−1;4)
−−−−−
Ostatecznie są dwa rozwiązania, gdy m=0 v m∊<−1;4)\{3}