Gęstość prawdopodobieństwa
Damian:

Poniżej przedstawiono gęstość prawdopodobieństwa zmiennej losowej. Znaleźć stałą . Obliczyć
wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej .
f(x)= {a(x − 15) dla x∊(15, 17>; 0 dla x∉ (15, 17>
29 sty 09:46
kochanus_niepospolitus:
całka z gęstości = 1
resztę już sobie wyliczysz
29 sty 11:14
Damian: możesz pokazać jak liczysz tą całkę?
29 sty 17:27
kochanus_niepospolitus:
| | ax2 | |
∫1517 a(x−15) dx = [ |
| − 15ax]1517 = ... |
| | 2 | |
29 sty 17:32
kochanus_niepospolitus:
można też zauważyć, że funkcja gęstości na odcinku <15 ; 17> to funkcja liniowa ... więc
powierzchnia pod prostą to będzie trójkąt prostokątny o boku = 17−15 = 2
skoro pole tego trójkąta równe jest 1 (warunek gęstości) to wysokość tego trójkąta musi wynosić
'1'
| | 1 | |
czyli: f(17) = a*(17−15) = 1 −> a = |
| (mój błąd) |
| | 2 | |
29 sty 17:34