matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną funkcji złożonej
damian:
ln (
3
√
x
e
4x
) może tu nie wyraźnie widać , ale tam jest pierwiastek sześcienny z (x) przez (e) do potegi 4x
5 lut 02:01
jo:
x
(ln(
3
√
))' =
e
4x
1
1
x
e
4x
−x*4*e
4x
=
*
* (
)
−2/3
*
=
x
(
)
1/3
e
4x
3
e
4x
e
8x
1
4
= ... =
−
3x
3
5 lut 09:14