Hiperbole
P.11.144: | | a | |
Znasz ze szkoly podstawowej wykresy funkcji fa(x)= |
| zwane hiperbolami |
| | x | |
Pytanie
1) Jak zobaczyc symetrie wykresu kazdej takiej funkcji f
a wzgledem prostej y=x z rownosci
xy=a
| | a | |
2) Ktory ze zbiorow jest dziedzina funkcji fa(x)= |
| |
| | x | |
a) (−
∞,0)U(0,
∞)
b) {x : |x|>0}
c) ℛ\{0}
29 sty 09:19
P.11.144: Do nr 2 pasowaloby mi a i c
29 sty 09:26
PW: W zadaniu 2. odpowiedź b) jest tożsama z pozostałymi − też dobra.
29 sty 10:05
P.11.144: Dziekuje
Zapytalem bo mam w ksiazce pozniej tak :
| | 1 | |
Aby narysowac wykres funkcji f(x)= |
| w calej dziedzinie ℛ\{0} wystarczy ograniczyc sie |
| | x | |
do x≥1 itd
29 sty 10:08
PW: Wystarczy ograniczyć się do x>0 (dlaczego ≥1?). Wynika to z faktu, że funkcja
jest nieparzysta, tzn.
f(−x)=−f(x),
wobec tego wykres dla ujemnych x można narysować jako obraz wykresu na półosi (0,
∞) w symetrii
środkowej o środku (0,0).
29 sty 10:14
P.11.144: Co do nr 1
| | a | |
Wiem ze osia symetrii hiperboli f(x)= |
| i a>0 jest prosta y=x |
| | x | |
Druga osia symetrii jest prosta y=−x
Ale jak zobaczyc z tej rownosci xy=a?
29 sty 10:15
PW: Mamy równość
(1) xy=a.
Oznacza ona, że zamiana zmiennych (x na y i odwrotnie) nic nie zmienia − powstaje ta sama
równość (1).
Symetria o osi y=x ma taką własność − zamienia między sobą współrzędne punktów (np. obrazem
punktu (3, 5) jest punkt (5,3) i odwrotnie).
Wobec tego wykres przekształca się na siebie w symetrii o osi y=x.
29 sty 10:24
P.11.144: O . Dziekuje za wytlumaczenie
29 sty 10:47