Sprzężona liczba zespolona do kwadratu
froglos: Jak powinna wyglądać kolejność w takim zadaniu? Najpierw zrobić sprzężenie czy potęga?
_______
(3+4i)2
29 sty 09:11
Powracający: = (3−4i)2
29 sty 09:24
Froglos: Dzięki
29 sty 09:30
PW: Niech z=a+bi. Wówczas
z2=(a+bi)2=a2+2abi+(bi)2=a2−b2+2abi
z2̅=a2−b2−2abi
z̅2=(a−bi)2=a2−2abi+(bi)2=a2−b2−2abi
− widać, że kolejność nie ma znaczenia,
z̅2=z2̅.
29 sty 10:02
Adamm: (w*z)*=w**z*
zachodzi ogólna zasada
w szczególności dla naturalnych n mamy
(zn)*=(z*)n
29 sty 10:14
PW: Jak już tak gadamy, to wynika stąd twierdzenie:
Jeżeli liczba z0 jest pierwiastkiem wielomianu zespolonego o współczynnikach rzeczywistych, to
liczba z0̅ też jest pierwiastkiem tego wielomianu.
29 sty 10:32