rownanie plaszczyzny na podst warunkow
Patłyk2703: Znajdź równanie płaszczyzny spełniającej wszystkie warunki:
1)prostopadła do płaszczyzny x+y+3z+1=0
| | y−1 | | z+2 | |
2)tworzy jednakowy kąt z prostymi x=y=z i x= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
3)przechodzi przez punkt (2,1,0)
29 sty 00:29
Patłyk2703: wyszło mi x−2y+2z=0, nie spać

proszę o sprawdzenie kogoś w wolnej chwili, dzięki!
29 sty 03:19
Patłyk2703: hmm chyba źle. Zaraz sobie sprawdzę.
29 sty 03:20
Patłyk2703: Kurde, robię drugi raz, wychodzi mi 0x+0y+0z=0
29 sty 04:44
Patłyk2703: może ktoś pomóc? bo coś pojebałem
29 sty 04:44
Patłyk2703: coś nie rozumiem chyba tych z punktu 2). Jak taką postać zamienić na równanie chociażby ogólne?
29 sty 04:52
Pytający:
n=(n
x,n
y,n
z)∊ℛ
3 // wektor normalny szukanej płaszczyzny
1) n•(1,1,3)=0 ⇒ n
x+n
y+3n
z=0
| | n•(1,1,1) | | n•(1,2,2) | |
2) |
| = |
| ⇒ |
| | |n|*|(1,1,1)| | | |n|*|(1,2,2)| | |
| | nx+ny+nz | | nx+2ny+2nz | |
⇒ |
| = |
| ⇒ √3(nx+ny+nz)=nx+2ny+2nz ⇒ // z 1) |
| | √3 | | 3 | |
⇒
√3(−2n
z)=n
y−n
z ⇒ n
y=(1−2
√3)n
z ⇒ // z 1)
⇒ n
x=(2
√3−4)n
z ⇒ n=n
z*(2
√3−4,1−2
√3,1), n
z≠0
3) (2
√3−4)(x−2)+(1−2
√3)(y−1)+1(z−0)=0
(2
√3−4)x+(1−2
√3)y+z+7−2
√3=0 to szukana płaszczyzna.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=angle+between+(2sqrt(3)%E2%88%924,1%E2%88%922sqrt(3),1)+and+(1,1,3)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=angle+between+(2sqrt(3)%E2%88%924,1%E2%88%922sqrt(3),1)+and+(1,1,1)
https://www.wolframalpha.com/input/?i=angle+between+(2sqrt(3)%E2%88%924,1%E2%88%922sqrt(3),1)+and+(1,2,2)
29 sty 13:10
Patłyk2703: Dziękuję, mam delikatne wątpliwości, jesteś pewien, że metoda rozwiązywania jest ok? Nie
kwestionuję, mam po prostu jakieś dziwne wrażenie, jeżeli wszystko jest ok, to wtedy poszukam
z czego się to przeczucie bierze i czego nie rozumiem w tego typu operacjach na R3
29 sty 17:24
Pytający:
Mam jakieś dziwne wrażenie, że jest ok.
29 sty 18:22
Patłyk2703: Super dzięki.
30 sty 00:18