matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbieżność szeregu
Kamil:
1
∑
∞
n
=
1
(−1)
n
n+1
1
1
<−−− szereg Dirichleta gdzie α=1, czyli ∑
∞
n
=
1
(−1)
n
nie jest zbieżny
n+1
n+1
bezwzględnie. sprawdzam zbieżność warunkową za pomocą Laibnitza
1
lim x→
∞
=0
n+1
1
jest ciągiem malejącym
n+1
1
więc na mocy kryterium Leibnitza ∑
∞
n
=
1
(−1)
n
jest zbieżny warunkowo.
n+1
Czy dobrze to zadanie zrobione? Niedługo zaliczenie i czas szeregi przypomnieć
28 sty 22:40
Adamm:
taj
28 sty 22:48
Adamm:
tak
28 sty 22:48