...
Agata:): Podac wszystkie rozwiazania ukladu rownan o wspolczynnikach z ciala Z5:
x1+2x2+3x3=4
3x1+4x2+x3=4
2x1+3x2+2x3=1
Liczyłam na samym początku (bez Z5):
Chciałam Cramerem, ale W=0.
Z Metody Gaussa (bez Z5):
x1+2x2+3x3=4
x2+4x3=4
0=−3
Brak rozwiazania
Zawsze robilismy na zajeciach tak (jak bylo z Cramera), że liczylismy "normalnie" wszystko i
dopiero wynik zamienialismy na Z5 i wychodzilo

Tu sie tak nie da, bo W=0.
A jak policzyc w Z5 metoda Gaussa?
Chcialam zrobic tez tak, ze policzyc "normalnie" i wyniki dopiero pozamieniac na Z5, tak jak u
Cramera to bylo na lekcji...
Tylko wyszedl mi uklad sprzeczny...
Wiec jak to bedzie w tym przypadku?

)))))))