matematykaszkolna.pl
hmm Master: Na wyspach Bergamutach żyją dwa typy mieszkańców: prawdomówni − którzy zawsze mówią prawdę, i kłamcy − którzy zawsze kłamią. Po przybyciu na te wyspy spotkałem dwóch Bergamutan: wysokiego i niskiego. Zapytałem wysokiego, czy obaj są prawdomówni, ale z odpowiedzi nie mogłem wywnioskować, kim oni byli. Wówczas zapytałem niskiego, czy wysoki jest prawdomównym, a gdy odpowiedział, wiedziałem już, do jakiego typu należał każdy z nich. Kim byli napotkani Bergamutanie?
28 sty 22:12
Qulka: Wysoki Kłamca Niski Prawdomówny
28 sty 22:24
Master: A dlaczego bo się tu trochę pogubiłem, a zawsze lubiłem takie zadania
29 sty 12:15
qulka: Rozpatrz wszystkie 4 przypadki
29 sty 14:55
---: Musisz rozpatrzyć przypadki. Zdanie klucz: " a gdy odpowiedział, wiedziałem już, do jakiego typu należał każdy z nich." Gdyby obaj mówili prawdę lub obaj kłamali, to nie byłoby przypadku, w którym dałoby się wyciągnąć wniosek. Zostają dwa przypadki: te, w których jeden kłamie. Teraz rozpatrując "szczegółowo" podobnie − w kilku wersjach nie dałoby się wyciągnąć wniosku, wyjdą też sprzeczne. Drogą eliminacji zostaje jedna odp.
29 sty 15:13
qulka: W N 1p 2p P P T T P K N K P T N K K T T Po pierwszym pytaniu nie wiedział więc nie padło NIE Po drugim wiedział więc padło jednoznaczne czyli NIE
29 sty 15:20