kochanus_niepospolitus:
więc wiadomo, że p>n
| n(n+1) | |
a także p| |
| i p jeśli liczbą pierwszą |
| 2 | |
W takim razie musi zajść:
1) n jest liczbą parzystą, a p = n+1 (tylko wtedy ma szansę być liczbą pierwszą i dzielić
wtedy n+p = n + (n+1) = 2n+1
dla (a) : 2n+1 = 217 −> n = 108 i p = 109
co się zgadza

Co by było dalej:
dla (b) 2n+1 = 221 −> n = 110 i p = 111 (to nie jest liczba pierwsza −−− podzielna przez 3)
dla (c) 2n+1 = 229 −> n = 114 i p = 115 (to nie jest liczba pierwsza −−− podzielna przez 5)
dla (b) 2n+1 = 245 −> n = 122 i p = 123 (to nie jest liczba pierwsza −−− podzielna przez 3)
dla (b) 2n+1 = 269 −> n = 134 i p = 135 (to nie jest liczba pierwsza −−− podzielna przez 5)