Oblicz współrzędne punktu przecięcia symetralnych odcinków
Paweł: Oblicz współrzędne punktu przecięcia symetralnych odcinków AB oraz KL, gdy
A=(−3,3),B=(3,3),K=(2,5)
oraz L=(−2,−4))
28 sty 21:10
===:
28 sty 21:17
Satan: Wyznacz współrzędne środków odcinków, potem współczynniki kierunkowe z warunku przecięcia się
prostych pod kątem prostym. Następnie wzór obydwu prostych i przyrównujesz je.
28 sty 21:20
Mila:
A=(−3,3),B=(3,3),K=(2,5) oraz L=(−2,−4))
symetralne:
AB: x=0
KL: (x−2)
2+(y−5)
2=(x+2)
2+(y+4)
2
8x+18y−9=0
8*0+18y=9
| | 1 | |
(0; |
| )− punkt przecięcia |
| | 2 | |
28 sty 21:28
===:
Rysunek nieeraz dużo upraszcza

Symetralną odcinka AB jest oś Oy
Środek odcinka KL S=(0, 0.5) ... punkt leżący na osi Oy
... i wszystko jasne
28 sty 21:31