Ciaglosc funkcji
Definicja: Zbadaj ciaglosc funkcji f w zbiorze R a nastepnie sporzadz jej wykres(to sobie daruje ) jesli
a) f(x)= {3x dla x<0
{2x−x2 x≥0
Tutaj pewnie chodzi o to zeby samemu sobie znalezc punkt x0
wiec x0=0
Funkcja jest okreslona dla x0=0 i f(0)=0
lim x→0− 2x−x2=0
lim x→0+ 3x=0
Funkcja jest ciagla w calej dziedzinie
b) f(x)={−1 dla x≤0
{1 dla x>0
tutaj x0=0
Funkcja jest okreslona dla x+0=0 i f(0)=−1
lim x→0− −1= −1
lim x→0+ 1 = 1
granica w x0=0 nie istnieje wobec tego funkcja nie jest ciagla
f(x)= |x−1|
Ta juz nie wiem
Bede mial jeszcze kilak innych z wartoscia bezwzgledna
Tutaj bym prosil o poratowanie
28 sty 20:38
iteRacj@:
a/ zamieniłeś granica
limx→0− (3x)=0
limx→0+ (2x−x2)=0
ale tak f. jest ciągła
28 sty 20:49
iteRacj@:
c/ zapisz wzór funkcji przedziałami w klamrze
28 sty 20:51
Definicja:

Teraz zauwazylem dzieki .
w tym f(x)= |x−1| punktem podejrzanym bedzie x
0=1
28 sty 20:53
Definicja: c)
f(x)= 1−x dla x<1
x−1 dla x≥1
x0=1
funkcja jest okreslona dla x0=1 i f(1)= 0
lim x→1− 1−x= 0
lim x→1+ x−1= 0
Funkcja jest ciagla
A wydawalo mi sie ze nie bedzie bo jest szpic
28 sty 20:59
iteRacj@:
takie ostrza powodują podejrzenie, że nie istnieje pochodna w tym punkcie
ciągłości nie szkodzą
28 sty 21:02
Definicja: Taka mam jeszcze funkcje
f(x)= |x2−1|
28 sty 21:04
iteRacj@: tak samo
wzór funkcji zapisany przedziałami w klamrze
28 sty 21:05
Definicja: czyli tak
f(x)= x2−1 dla x∊(−∞,−1> U <1 ,∞)
1−x2 dla x∊(−1 , 1)
Podejrzanymi puntami nieciaglosci tej funkcji moga byc x0=−1 i x0=1
Teraz mam rozpatrywac osobno dla x0=−1 i x0=1 ?
28 sty 21:12
iteRacj@:
osobno
to że funkcja będzie w jednym punkcie ciągła nie oznacza, że jakimś innym będzie też ciągła
chyba że jest to funkcja parzysta (ta jest parzysta), ale nie wiem, czy chcesz z tego
skorzystać
28 sty 21:17
Definicja: wiec tak dla x0=−1 i x0=1 funkcja jest okreslona
f(−1)= 0
f(1)=0
Teraz granice
lim x→(−1)− 1−x2=0
lim x→(−1)+ x2−1= 0
lim x→1− 1−x2= 0
limx →1+ x2−1=0
Wniosek . Funkcja jest ciagla .
28 sty 21:20
iteRacj@:
zwróc uwagę jaki jest wzór funkcji dla x<−1
jest to x2−1 i dla niej liczysz granicę lewostronną dla argumentu równego −1
28 sty 21:24
Definicja: Inne juz podobnie
I na koncu taki przyklad
Funkcja sklejana
| | |x−4| | |
f(x)= { |
| dla x≤−1 |
| | x−4 | |
{ 2x+1 dla −1<x≤1
{ 2+2x−x
2 dla x>1
Tez mam punkty podejrzane o nieciaglosc to x
0=−1 i x
0=1
Teraz pytanie o 1 funkcje
| | 4−x | |
Skoro mam dla x≤−1 to musze ja zapisac jako |
| l nastepne beda juz w takiej |
| | x−4 | |
postaci jak sa ?
28 sty 21:30
Definicja: Post 21 : 24 jeszcze raz przemysle
28 sty 21:32
iteRacj@:
tak, dla x≤−1 f(x)=−1
28 sty 21:33
Definicja: Dziekuje CI bardzo za pomoc

Na dzisiaj juz to zakoncze jutro sobie dokoncze
28 sty 21:37