Einstein
Józek: W promieniowaniu kosmicznym spotyka się protony (masa spoczynkowa protonu
mowynosi:1.67•10−27[kg]) o energii E=1011GeV]. Ile czasu potrzebuje taki proton,
aby przelecieć przez cała Naszą Galaktykę (Drogę Mleczną) o średnicy d=105lat świetlnych,
jeśli czas ten mierzymy w układzie odniesienia związanym:−z poruszającym się protonem
t’(t’czas własny odczytany przez proton na swoim zegarku) oraz−z Wszechświatem t(t−czas
odczytany na zegarze laboratoryjnym).
28 sty 20:35
Lech: Majac energie protonu E , i mase spoczynkowa mo oblicz predkosc protonu
E= mo c2 *( 1/√ 1− (v/c)2 −1) ⇒ √1 −(v/c)2 = .....
t ' = t/√1 − (v/c)2 ,
t = d/v
28 sty 20:55
Józek: jakie jest v ?
28 sty 21:37