liczba 2013^3 - 2012^3 jest
alinka: liczba 20133 − 20123 jest
a) podzielna przez 6
b) z dzielenia przez 6 daje reszte 1
c) podzielna przez 3
d) z dzielenia przez 3 daje reszte 2
i udowodnij, dlaczego. Przedstaw wszystkie obliczenia.
ja to robie tak, licze na pomoc w dokończeniu:
20133 − 20123 = (2013−2012)(20132 + 2013*2012 + 20122) = 1 * (20132 + 2013*2012 + 20122).
Na tym nie wiem co dalej, próbowaałam rozpisywać na czynniki pierwsze ale to nic nie daje.
28 sty 20:10
Mila:
a=(20132 + 2013*2012 + 20122)
1) 2013=3*11*61
2013*2012=6k, k∊N − liczba podzielna przez 6
2) 2013=335*6+3
2012=335*6+2
20132=6m+9=6m+6+3=6*(m+1)+3 reszta z dzielenia przez 6: r=3
20122=6k+4
6k+4+6*(m+1)+3=6*(k+m+1)+7=6*(k+m+1)+6+1 reszta z dzielenia przez 6: r=1
a=6n+1
==========
2013 − podzielna przez 3
iloczyn 2013*2012 − podzielny przez 3
2012=670*3+2
20122=3p+4=3p+3+1=3*(p+1)+1 reszta z dzielenia przez 3 : r=1
(20132 + 2013*2012 + 20122)=3k+3m+3*(p+1)+1
a) liczba 20133 − 20123 nie jest podzielna przez 6
b) reszta z dzielenia przez 6 równa 1
c)liczba a nie jest podzielna przez 3
d) reszta z dzielenia przez3 : r=1
28 sty 20:43
alinka: dziękuję
28 sty 20:51