Oblicz k.
alinka: Dany jest trójkąt równoboczny o boku dł. 2012. Dzielimy ten trójkąt na k przystających
trójkątów równobocznych, każdy o boku dł. 1, prostymi równoległymi do boku danego trójkąta
równobocznego. Oblicz k.
mi wychodzi k=4024
2 a powinno 2012
2.
licze tak:
| | 1 | |
skoro jest to trójkąt równoboczny to pole jego = 2012* |
| * 1006 √3, a jednego małego |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli k * |
| * |
| P{3} *1 = 2012* |
| * 1006 √3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd k=4024
2. Pewnie coś źle liczę, zaś licze na pomoc