Udowodnij, że spełnia dany warunek, oraz wykaż nieprawidłowość innych. W miarę m
alinka: Dany jest prostokąt o bokach a i b. Jeśli bok a wydłużymy o p% a boki o długości b skrócimy o
p% to pole prostokąta zmniejszy sue o mniej niż 1%. Zatem wykaż który warunek spełnia lizba p.
Udowodnij, że spełnia dany warunek, oraz wykaż nieprawidłowość innych. W miarę możliwości
przekształć je na prawdziwe
a( p<0<10
b) p=10
c) 10<p<20
d) p≥10
28 sty 19:54
Lech: P1 = a*b
P2 = a(1−p/100)*b*(1+p/100)
Czyli : P2 = 0,99*P1 ⇒ (1−p/100)(1+p/100) = 0,99 ⇒ (1 − (p/100)2) = 0,99⇒p = ......
28 sty 20:16