Fizyka relatywistyczna
Jacob: Proszę o pomoc z relatywistyki nie umiem tego zrobić, relatywistyka to dział z którego
najmniej
rozumiem
Mezon π+ porusza się z prędkością v=0.995c względem nieruchomego układu laboratoryjnego (tzn.
„układ własny” związany z mezonem „w którym mezon π+ spoczywa” porusza się z prędkością
v=0.995c względem nieruchomego układu laboratoryjnego). Własny czas życia mezonu Δ t’(czyli
czas t’ jaki upłynął od chwili narodzin tego mezonu do jego śmierci mierzony w układzie
własnym) wynosi Δt’=2.5•10−8[s]. Oblicz:
−ile wynosi czas życia mezonu Δt w układzie laboratoryjnym?
−jaką drogę w układzie laboratoryjnym ΔLprzebędzie mezon w czasie swojego życia?
−ile wynosi ΔL’czyli droga ΔL widziana oczyma obserwatora związanego z poruszającym się
mezonem?
28 sty 19:43
Lech: Popatrz fizyka.pisz
28 sty 20:02