matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
hashiri:
Witam,
√
2
jak latwo i SZYBKO wyliczyc x z rownania sinx= −
?
2
bo ja patrze na wykres i potem przesuwam o okres T, ale jest dlugi sposob i nudny Znacie moze jakis szybszy ?
5 lut 00:39
Bogdan:
π
π
sinx = −sin
⇒ sinx = sin(−
)
4
4
π
5
x = −
+ k*2π lub x =
π + k*2π, k∊C
4
4
5 lut 00:45
hashiri:
dzieki
5 lut 00:52