W kolejce stoi 9 osób, na ile sposobów można je ustawić, aby:
pebble: W kolejce stoi 9 osób, na ile sposób można je:
a) ustawić
b) −//− aby między dwoma wybranymi osobami były dwie różne osoby
c) −//− aby cztery osoby stały cały czas obok siebie
Podpunkt a wyszedł mi 362 880, bo jeśli się nie mylę obliczam 9! prawda?
Próbowałam zrobić pozostałe podpunkty, ale byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wytłumaczył
sposób obliczania od podstaw, bo się naprawdę gubię w tym temacie.
28 sty 18:28
PW: a) Wystarczy odpowiedź 9! − wiadomo jak to liczyć, więc na ogół się tego nie robi (chyba że
jest idiotyczne polecenie w stylu "zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności tej liczby").
28 sty 18:32
pebble: No mniejsza, nauczyciel na razie kazał nam pisać, bo nie mamy dużych liczb, a zwykle
potrzebne są później do prawdopodobieństwa.
Dalej czekam na dobrą duszę, która wytłumaczy podpunkty b i c ;;
28 sty 18:48
PW: b) Mając wybrane dwie osoby a i b (zakładamy, że zostały one wskazane) możemy je ustawić w
kolejce na 2 sposoby:
(a,b) lub (b,a).
Dwie "różne osoby" można wybrać spośród pozostałych siedmiu na 7.6=42 sposoby, przy czym
liczba ta uwzględnia już kolejnoś ich ustawienia.
Pozostaje jeszcze 5 osób, które należy ustawiać w sposób dowolny (przed lub po, w dowolnych
ilościach) w stosunku do opisanych wyżej 4 osób.
Wszystkich ustawień jest zatem
2.42.5!.6=84.6!,
co wynika z możliwości ustawiania grupy 4 osób w sześciu różnych miejscach: przed pierwszym,
po pierwszym, ..., po piątym osobniku spośród pozostałych 5.
Odpowiedź b):
28 sty 18:51
PW: ... =12.7!
28 sty 18:52