3 zadania dosyć trudne
Zdzisław: Mam do rozwiązania te 3 zadania z Algebry, ktoś mógłby pomóc?
1. Obliczyć pole i objętość równoległościanu rozpiętego na wektorach:
a→=[2,−1,1], b→=[0,3,1], c→=[1,1,0]
2. Zbadać liniową niezależność układu wektorów:
{ [1,1,1,1,0], [−1,−2,1,1,0], [0,2,1,4,1] } ∊ R5
Czy układ tworzy bazę danej przestrzeni?
3. Przekształcenie liniowe L: Rn → Rm jest określone wzorem:
L(x,y,z,t) = ( x−y, x+y+z+2t, gdzie x,y,z,t ∊ R).
Wyznaczyć n,m ∊ N+, a następnie zapisać w standardowych bazach macierz AL przekształcenia
L.
Totalnie nie mam pojęcia jak sie zabrać za te zadania, czy ktoś mógłby pomóc? Pozdrawiam i
dziękuję
28 sty 18:25
Zdzisław: mogę liczyć na jakieś wskazówki chociaż do 2 i 3?
28 sty 18:58