Badanie monotoniczności ciągu
tyokke: Jak wyznaczyć monotoniczność takiego ciągu? Myślę o pochodnej, jeżeli będzie większa od zera na
całym przedziale od n=1, to znaczy że rosnący?
an = √n2+4n − n
28 sty 17:19
jc: | | 4n | | 4 | |
= |
| = |
| |
| | √n2+4n+n | | √1+4/n+1 | |
Większe n, przez mniej dzielimy, zostaje więcej. Ciąg rosnący.
28 sty 17:26
PW: Jako stary maruda dodam komentarz.
Nie możesz liczyć "pochodnej z ciągu", bo ciąg ma "rzadką dziedzinę" − nie można dokonywać
granicznego przejścia występującego w definicji pochodnej.
Musiałbyś rozszerzyć definicję na wszystkie liczby rzeczywiste z przedziału [1,∞) i wtedy mówić
o pochodnej.
Nie jest eleganckie mówienie o granicy ciągu w języku pochodnych, zwłaszcza że granicę funkcji
w punkcie (a więc i pochodną) według definicji Heinego definiuje się za pomocą granic ciągów.
28 sty 17:41
Janek191:
| | n2 + 4 n − n2 | | 4 n | |
an = |
| = |
| |
| | √n2 + 4n + n | | √n2 + 4n + n | |
Jeżeli n rośnie, to mianownik maleje, zatem a
n rośnie
Ciąg (a
n) jest rosnący
30 sty 22:28