matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
XXL:
Wykaż, że dla dowolnych kątów α,β zachodzi równość:
α−β
(cosα+cosβ)
2
+ (sinα+sinβ)
2
= 4cos
2
2
Rozpisałem lewą stronę na: 2+2cos(α−β) jednak nie wiem co dalej, prosze o pomoc
28 sty 17:13
jc:
cos 2δ = cos
2
δ − sin
2
δ = 2 cos
2
δ − 1 1 + cos 2δ = 2 cos
2
δ
28 sty 17:17
Mila:
cos(2x)=cos
2
x−sin
2
x
α−β
α−β
α−β
α−β
cos(α−β)=cos
2
−sin
2
=cos
2
−(1−cos
2
)=
2
2
2
2
α−β
=2cos
2
−1
2
28 sty 17:17
PW:
u
u
u
2(1+cosu)=2(1+cos
2
−sin
2
)=2(2cos
2
)
2
2
2
28 sty 17:18
XXL:
bardzo dziekuje
28 sty 17:22