Mod
ktoś: (2x=1)mod6 = 1/2 (bo x = 1/2)
(2x+3=0)mod5 = | −5+32 | = 7/2 (bo x= −3/2)
(5x=1)mod9 = 1/5 (bo x=1/5)
Tak to działa?
28 sty 16:56
Mila:
Nie.
Napisz zadanie, które miałeś rozwiązać.
28 sty 17:19
ktoś: Zadanie brzmi: "Oblicz, rozwiąż równania" i tyle
28 sty 17:27
28 sty 17:34
Mila:
1) równania w arytmetyce modulo
2x=1 (mod 6)
Brak rozwiązania, lewa strona parzysta, prawa nieparzysta .
2)
2x+3=0 (mod5)⇔
2x=−3 (mod5)
możemy dodać do prawej strony liczbę 5
2x=2 mod (5) /*3
odwrotna do 2 w Z5 to liczba 3 , bo 2*3=6=1(mod5)
6x=6 (mod5)⇔
1x=1(mod5)
x=1+5n
3)
28 sty 17:50
Mila:
5x=1(mod9)
szukamy odwrotnej do 5 w Z9
Można skorzystać z algorytmu Euklidesa, ale tu można na piechotę.
5*1=5≡5(mod9)
5*2=10 =1*9+1 , 10≡1 (mod9)
5−1≡92
x=2+9n
przykłady
n=2
x=11
5*11=55=6*9+1
5*11=1(mod9)
28 sty 17:56
Mila:
Kongruencja liniowa :
ax=b(modc) ma rozwiązanie jeżeli NWD(a,c) dzieli b
wracamy do równania :
2x=1 (mod 6)
NWD(2,6)=2
2 nie dzieli 1, zatem brak rozwiązania.
28 sty 18:08
ktoś: Dzięki. Zaraz postaram się przeanalizować i zrozumieć
28 sty 18:09
Mila:
Pisz zadania w razie potrzeby.
28 sty 18:10