Liczby zespolone
ktoś: 1−2i jest pierwiastkiem z
4+2z
3 +2z
2 +10z+25. Znajdź pozostałe rozwiązania
Myślałem nad (z−(1−2i))(az
3 + ... + e25), ale to by było strasznie dużo mnożenia i zapewne
jest coś szybszego
28 sty 16:24
Definicja: (x−(1−2i)(x+(1−2i) proponuje to wymnozyc
potem podzieli wielomian przez co wyszlo
Moze tak bedzie lepiej
28 sty 16:28
ktoś: (x−(1−2i)(x+(1−2i)
To z tego, że jeśli
f(z) = 0 to również f(zsprzężone) = 0?
28 sty 16:35
Adam: (z−(1−2i))(z−(1+2i))
tak powinno być
tak, to z tego że jeśli f(z)=0 to f(z*)=0 jeśli współczynniki f są rzeczywiste
28 sty 16:38
ktoś: Okej mam. Dzięki
28 sty 16:50
Mila:
W(z)=z4+2z3 +2z2 +10z+25.
z=1−2i jest pierwiastkiem to z=1+2i też jest pierwiastkiem tego wielomianu⇔
W(z) jest podzielne przez [z−(1−2i)]*[z+(1+2i)]=z2−2z+5
(z4+2z3 +2z2 +10z+25): (z2−2z+5)=z2+4z+5
−z4+2z3−5z2
============
4z3−3z2+10z
−4z3+8z2−20z
===========
5z2−10z+25
−5z2+10z−25
==========
0
z4+2z3 +2z2 +10z+25=(z2−2z+5)*(z2+4z+5)
28 sty 16:54