czy x^4-y^4 = (x^2+y^2)^2 + 2x^2y^2
Ilna: czy x4−y4 = (x2+y2)2 + 2x2y2 ?
28 sty 16:13
Definicja: Wykonaj dzialanie po prawej stronie i sprawdz to wielie nie kosztuje
28 sty 16:14
Ilna: x4 + 4x2y2+y2
28 sty 16:16
Ilna: Pytam ponieważ widziałam iż ktoś z 1−sin4x−cos4x przeszedł do 2sin2xcos2x
28 sty 16:20
PW: No ale prawa strona wychodzi x4+6x2y2+y4, więc wzór podany przez Ciebie jest źle wymyślony.
28 sty 16:22
Definicja: To nie wiem .
28 sty 16:24
PW: (x2−y2)2
W komentarzu o 16:22 pomyliłem się, x4+4x2y2+y4 było policzone przez Ciebie dobrze (ale
oczywiście nie dawało lewej strony).
28 sty 16:28
Ilna: 1−sin4x−cos4=1−(sin2x+cos2x)2+2sin2xcos2x=2sin2cos2
Tutaj całe przekształcenie, nie rozumiem właśnie tego przejścia z 4 potęg do drugich, gdyby z
początku była suma, to następnie by wystarczyło odjąć 2sin2cos2.
28 sty 16:34
Satan: Jest różnica co pokazałaś nam na początku, a co pokazujesz tutaj.
−x4 − y4 = −(x4+y4) = −( (x2+y2) − 2x2y2) = −(x2+y2)2 + 2x2y2
28 sty 16:38
Ilna: Faktycznie, mój błąd. Dziękuję.
28 sty 16:40
Satan: Zdarza się, miłej nauki życzę
28 sty 16:42