Wyznacznik macierzy - dowód
siewie: Umie ktoś udowodnić, że det(kA)=kndetA?
28 sty 15:44
PW: Zgodnie z definicją wyznacznik jest sumą iloczynów
(1) a1j1a2j2...anjn,
gdzie j1,j2,...,jn jest dowolną permutacją liczb 1,2,...,n, mnożonych przez 1 lub (−1).
Jeżeli każdy element macierzy pomnożymy przez k, to iloczyny (1) zmienią się na
(2) ka1j1ka2j2...kanjn=kn a1j1a2j2...anjn,
co oznacza że
det(kA)=kndet(A).
28 sty 16:07
siewie: Przepraszam za pytanie, ale skąd akurat n przy k? (kn)
28 sty 16:09
PW: Bo czynników jest n.
28 sty 16:15
siewie: Okej, dziękuję pięknie
28 sty 17:04