loggg
Klaudia: Ciąg (an) jest określony wzorem an= log z xn, gdzie (xn) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach
dodatnich, wynika stąd, że ciąg (an) jest:
A) ograniczony
B)rosnący
C) ciągiem arytmetycznym
D) ciągiem geometrycznym
jak to zrobić

Proszę o pomoc:C
28 sty 15:36
Smerf: A wiesz jak ma być poprawna odpowiedź?
28 sty 15:47
Milo: | | xn+1 | |
an+1 − an = logxn+1 − logxn = log |
| = logq − stała |
| | xn | |
q − iloraz ciągu (x
n)
stąd (a
n) − arytmetyczny
28 sty 15:49
g:
log(x1*qn−1) = log(x1) + (n−1)*log(q)
zatem {an} jest ciągiem arytmetycznym, a1 = log(x1), różnica = log(q)
28 sty 15:50
Smerf: xn=x1q
n−1 ze wzoru na wyraz ogólny ciągu geometrycznego
czyli, korzystając z działań na logarytmach
logxn=logx1q
n−1=logx1+logq
n−1=logx1+(n−1)logq
wyszło nam, że ciąg an=logx1+(n−1)logq
i teraz jeśli za logx1 podstawimy a1
a za logq podstawimy r, to
an=a1 + (n−1)r, czyli ciąg arytmetyczny
podastawiłem tak bo zarówno logx1 i logq to jakieś liczby stałe, dla tego danego ciągu,
jeśli źle coś zrobiłem to niech mnie ktoś poprawi

Odp.:C
28 sty 15:59
Klaudia: ok, mniej więcej rozumiem
Dzięki
28 sty 16:01
Klaudia: a nie można też stwierdzić, że jest rosnący?
28 sty 16:29
Klaudia: bo funkcji log xn jest rosnąca, prawda?
28 sty 16:34