log
Maikkkk: Wykres funkcji f(x)=log(o podstawie 2) z (x2−10x+25):
A) nie ma osi symetrii
B) ma oś symetrii o równaniu x = −5
C) ma oś symetrii o równaniu y = 5
D) ma oś symetrii o równaniu x = 5
Jak to rozwiązać?
28 sty 15:26
PW: x2−10x+25=(x−5)2
log2((x−5)2) nie jest zdefiniowany dla liczby x0=5, natomiast dla leżących symetrycznie
względem x0 liczb x0−u i x0+u osiąga te same wartości, bo
(5−u−5)2=(5+u−2)2.
Oznacza to, że prosta o równaniu x=5 jest osią symetrii wykresu.
28 sty 17:09
Mila:
1) g(x)=x2 ma wykres jak na rysunku
2) f(x)=log2(x2−10x+25)=log2(x−5)2
wykres tej funkcji powstanie przez przesuniecie o 5 jednostek w prawo wykresu funkcji g(x)
D:
x−5≠0
x=5 − oś symetrii wykresu tej funkcji
niestety rysunek nie wchodzi, może później.
28 sty 17:09
Mila:
28 sty 17:11
Mila:
28 sty 17:13