Ciekawe zadanie
Zosia: Witam. Z góry przepraszam za zadanie z fizyki na forum matematycznym, ale tutaj chyba więcej
ludzi zagląda i szybciej dostanę odpowiedź, na czym mi bardzo zależy. Od razu mówię, że nie
udało mi się znaleźć w internecie takiego zadania, stąd moja prośba o rozwiązanie. Być może
jest ono bardzo proste, ale moja edukacja fizyki zakończyła się kilka lat temu i miałam
trudności z tym przedmiotem. Treść zadania: Wyprowadź wzór na prędkość satelity krążącego na
orbicie okołoziemskiej na wysokości h=Rz.
28 sty 15:17
g: Załóżmy dla uproszczenia że orbita jest kołowa.
Można na dwa sposoby:
| | mv2 | | GMm | |
1) porównując siłę odśrodkową |
| z siłą ciążenia |
| , albo |
| | R | | R2 | |
2) z równania E
k = −E
c = −E
p/2 (energie: kinetyczna, całkowita, potencjalna)
R to wysokość orbity liczona od środka Ziemi.
| | GM | |
Iloczyn GM można wziąć z tablic, albo wyznaczyć z wzoru |
| = g |
| | RE2 | |
gdzie R
E to promień Ziemi ok 6380000m a g=9.81.
28 sty 15:45
Zosia: Dziękuję za pomoc
30 sty 17:49