a+x | x+b | |||
2/ a>b>0 i P1=P(ABLK)= | *u i P2=P(KLDC)= | *w | ||
2 | 2 |
w | a+x | |||
to | = | |||
u | b+x |
w | x−b | |||
= | ||||
u | a−x |
a+x | x−b | |||
zatem: | = | ⇒ a2−x2= x2−b2 ⇒ 2x2=a2+b2 | ||
b+x | a−x |
a2+b2 | ||
to x=|KL|=√ | −−− średnia kwadratowa długości podstaw | |
2 |
a2+b2 | ||
teraz tylko należy wykazać ,że √ | >√ab | |
2 |
a2+b2 | ||
(a−b)2>0 ⇔ a2+b2>2ab ⇔ | >ab /√ | |
2 |
a2+b2 | ||
√ | >√ab | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |