Liczby zespolone - postać biegunowa
ktoś: Przedstaw w postaci biegunowej:
2 + √2 + i*√2
2 + √2 na cosinus nie zamienimy. Myślałem ewentualnie o sumie postaci biegunowych:
2 + 0i + √2 + i*√2
ale raczej to nie o to chodzi.
28 sty 14:47
PW: Policz moduł. a potem cosφ oraz sinφ zgodnie z definicją.
28 sty 14:50
ktoś: z = 2(√2+√2) * (cos(π/2 + 2kπ) + i*sin(π/2 + 2kπ))?
28 sty 15:04
PW:
|z|
2=(2+
√2)
2+(
√2)
2=4+4
√2+2+2=8+4
√2=4(2+
√2)
|z|=2
√2+√2 − dobrze.
| | 2+√2 | | 1+√2 | |
cosφ= |
| = |
| |
| | 2√2+√2 | | √2+√2 | |
W takiej sytuacji może łatwiej policzyć
φ=22°30'
28 sty 15:26
ktoś: Skąd φ=22°30'? Kalkulator?
28 sty 15:42
ktoś: ew. wzór
| | 2tgx | |
tgx = |
| , ale nie widzę tego z tego wzoru |
| | 1−tg2x | |
28 sty 15:44
PW: ktosiu, bardzo dobrze, ale wzór ma postać
28 sty 16:14
PW: ... u nas
tg
2φ=3−2p{2],
a więc
| | 2(√2−1) | | 2(√2−1) | |
tg2φ= |
| = |
| =1 |
| | 1−(3−2√2) | | −2+2√2) | |
tg2φ=1
2φ=45°.
| | 1 | |
Trochę zacięcia trzeba do tych rachunków. Ja po prostu wiem, że tg22°30'= |
| . Różne |
| | √2+1 | |
głupoty człowiek zapamiętuje.
28 sty 16:57
ktoś: Dzięki
28 sty 17:20