Pochodna funkcji w punkcie
Tomaj: podaj definicję pochodnej funkcji w punkcie , jej interpretacje geometryczną i zilustruj na
przykładzie funkcji : f(x)=e−2x i punktu P0 (−1; e2)
5 lut 00:00
Tomaj: definicja pochodnej w punkcie oczywista ale interpretacja i wykonanie na tym przykładzie już
nie takie oczywiste...przynajmniej dla mnie

prosiłbym o czyjąś pomoc
5 lut 00:10
Bogdan:
W interpretacji geometrycznej pochodna funkcji w punkcie x0 ma wartość współczynnika
kierunkowego stycznej do wykresu funkcji w tym punkcie.
Styczna: y = ax + b, a = f'(x0)
5 lut 00:18
Bogdan:
x0 = −1, f(x0) = e2
f'(x) = −2e−2x, a = f'(−1) = −2e2
Styczna: y = −2e2(x + 1) + e2 ⇒ y = −2e2x − e2
5 lut 00:22