Przeksztalcenie
Klaudia: W wyniku przekształcenia wykresu funkcji f(x)=log2 x przez symetrię osiową względem prostej y=x
otrzymamy wykres funkcji....? Proszę o pomoc.
28 sty 14:34
Eta:
f(x)=log
2x w symetrii względem
y=x
otrzymujemy :
y=2
x
28 sty 14:49
Klaudia: Ok, wykres wyszedł mi taki sam, ale dkąd się bierze ten wzór?
28 sty 15:09
28 sty 15:26
PW:
Symetria o osi y=x zamienia współrzędne punktu miedzy sobą,
np. obrazem punktu (2,1) jest punkt (1,2).
Mieliśmy y=log2x, to znaczy zgodnie z definicją logarytmu
x=2y.
Po przekształceniu następuje zamiana współrzędnych:
y=2x.
28 sty 15:46
Eta:
28 sty 16:15