matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Udowodnij tożsamość
Ilna:
sin2α
cosα
1
Udowodnij tożsamość
*
=tg
α
1+cos2α
1+cosα
2
28 sty 14:32
PW:
Zacznijmy:
2sinαcosαcosα
L=
2cos
2
α(1+cosα)
28 sty 14:38
Eta:
sin(2α)= 2sinαcosα , sinα= 2sin(α/2)cos(α/2) 1+cosα= 2cos
2
(α/2) , 1+cos(2α)= 2cos
2
α
2sinαcosα
cosα
sinα
L=
*
=
=
2cos
2
α
2cos
2
(α/2)
2cos
2
(α/2)
2sin(α/2)*cos(α/2)
=
= ....=tg(α/2)=P
2cos
2
(α/2)
28 sty 14:41