Równanie zespolone z modułem i sprzężeniem liczby zespolonej.
puszka_malutka: |z| + z* = 8 + 4i
√x2 + y2 + x − yi = 8 + 4i
y = −4
√x2 + (−42) + x = 8
x2 + 16 + x2 = 64
2x2 = 48
x2 = 24
gdzieś mam błąd...
28 sty 14:22
PW: Szkolny błąd podnoszenia do kwadratu lewej strony
(√u+x)2 to nie jest u+x2
28 sty 14:35
puszka_malutka: W takim razie jak to będzie wyglądać, bo nie widzę? Jak to rozpisać?
28 sty 14:37
PW: √x2+16=8−x
i teraz podnieść stronami do kwadratu.
28 sty 14:40
puszka_malutka: Dziękuję, wyszło poprawnie teraz!

chciałam to oddzielnie wpierw zrobić jako 8
2 − x
2, ale po chwili na kartce mnie olśniło, że
to nadal będzie błąd
poprawnie to (8 − x)
2
28 sty 14:49