Równanie zespolone z potęgą.
puszka_malutka: z2 = −1
(x + yi)2 = −1
x2 + 2xyi + y2i2 = −1
x2 + 2xyi − y2 = −1
Gdzie mam błąd? Potem idę tak:
2xyi = 0i
x = 0 lub y = 0
x2 − y2 = −1
02 − y2 = −1
y = 1
x2 − 02 = −1
x = −1
Moje odp. to {x = 0, y = 1} {x = −1, y = 0}
W odpowiedziach jest inaczej, bo {x = 0, y = 1}. {x = 0. y = −1}
Pomocy!
28 sty 13:59
PW: Źle rozwiązane równanie
02−y2=−1
y2=1
y=1 lub y=−1,
stąd dwa rozwiązania:
(0,1) oraz (0,−1)
Równanie drugie:
x2−02=−1
oczywiście nie ma rozwiązań.
28 sty 14:04
puszka_malutka: Dzięki! <3
28 sty 14:06
jc:
z2=−1. Nic nie liczysz, tylko piszesz rozwiązanie z=±i.
28 sty 14:09
puszka_malutka: jc, dzięki za info, ale wykładowca każe nam liczyć, więc...
28 sty 14:52
Adam: definicja liczby i jest jako jedno z rozwiązań równania z2=−1
nie ma co liczyć
28 sty 14:53
PW:
No właśnie, mając wiedzę, że i2=−1 mogłaś rozwiązać łatwo:
z2=−1
z2=i2
z2−i2=0
(z−i)(z+i)=0
28 sty 15:10
puszka_malutka: Ciekawe, dziękuję!
28 sty 15:17