Zadanko
Master: Zadanko tekstowe
W lasach jednej z wysp Archipelagu Bergamutów żyją trzy rodzaje zwierząt: sarny, wilki i lwy.
Wilki zjadają sarny, lwy zjadają zarówno sarny jak i wilki. Gdy wilk zje sarnę, zmienia się w
lwa. Gdy lew zje sarnę, zmienia się w wilka, a gdy zje wilka, zmienia się w sarnę. Początkowo
na wyspie było 17 saren, 55 wilków i 6 lwów. Jaka jest największa możliwa liczba zwierząt,
które mogą pozostać na tej wyspie w sytuacji, gdy żadne zwierzę nie może zjeść innego?
28 sty 13:53
Master: i proszę oczywiście o uzasadnienie
28 sty 14:47
Pytający:
Oznaczmy:
a // liczba zjedzeń sarny przez wilka (−sarna,−wilk,+lew)
b // liczba zjedzeń sarny przez lwa (−sarna,+wilk,−lew)
c // liczba zjedzeń wilka przez lwa (+sarna,−wilk,−lew)
S // liczba saren
W // liczba wilków
L // liczba lwów
Oczywiście a,b,c,S,W,L∊ℕ
+∪{0}.
Wtedy mamy:
| ⎧ | 17−a−b+c=S | |
| ⎨ | 55−a+b−c=W |
|
| ⎩ | 6+a−b−c=L | |
Aby na końcu żadne zwierzę nie mogło zjeść innego, musi pozostać tylko jeden gatunek. Mamy więc
3 przypadki:
• S=W=0
(17−a−b+c)+(55−a+b−c)=0 ⇒ a=36
17−a−b+c=0 ⇒ c=b+19
6+a−b−c=L ⇒ L=23−2b, czyli maksymalnie pozostaną 23 lwy (gdy b=0).
• S=L=0
(17−a−b+c)+(6+a−b−c)=0 ⇒ 2b=23, zatem mamy sprzeczność, bo b∊ℕ.
• W=L=0
(55−a+b−c)+(6+a−b−c)=0 ⇒ 2c=61, zatem mamy sprzeczność, bo c∊ℕ.
Ostatecznie największa możliwa liczba zwierząt, które mogą pozostać na tej wyspie to 23 (same
lwy).
28 sty 17:06
Master: dziękuje ślicznie
28 sty 21:15