matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Kamil:
xdx
∫
√
3−x
t
2
=3−x → x=−t
2
+3 t=
√
3−x
−2tdt=dx
−t
2
+3
2t
3
−6t
2
2
∫
*(−2tdt)=∫
dt=∫2t
2
−∫6=
t
3
−6t+c=
(3−x)(
√
3−x
)−6(
√
3−x
)
t
t
3
3
dobrze?
28 sty 13:49
jc:
x
∫
dx = ∫[3 − (3−x)](3−x)
−1/2
dx = ∫[3(3−x)
−1/2
− (3−x)
1/2
] dx
√
3−x
= − 6(3−x)
1/2
+ (2/3)(3−x)
3/2
Masz dobrze.
28 sty 13:55