Równanie zespolone
puszka_malutka: √x2 + y2 = 3 − 4i
Co mam teraz zrobić?
28 sty 13:47
jc: Co to jest? Co oznacza pierwiastek? Czy może być liczbą zespoloną?
Mam na myśli pierwiastek oznaczony symbolem √....
28 sty 13:58
puszka_malutka: Ten pierwiastek to jest moduł z liczby zespolonej z.
Pierwotnie to równanie wygląda tak:
|z| + z−sprzężone − z = 3 − 4i
Przekształciłam je już:
√x2 + y2 + x − yi − x + yi = 3 − 4i
√x2 + y2 = 3 − 4i
28 sty 14:02
jc: Równanie |z| + z* − z = 3−4i ?
z=x+iy
√x2+y2 − 2yi = 3−4i
y=2
√x2+4=3
x= ± √5
28 sty 14:06
PW: źle odjęłaś z=(x+yi)
28 sty 14:07
puszka_malutka: Dzięki!
28 sty 14:14