Punkty stacjonarne funkcji wielu zmiennnych
Kamil: Jak w tym przypadku określić punkty stacjonarne, podejrzane o ekstremum.
f(x,y)=x
3+y
2−3x−2y−1
3x
2=3
x
2=1
x=−1 ⋁ x=1
y=1
nie ma w tym układzie równać żadnych zależności między x i y. to nie jest nawet układ równań,
tylko 2 równania z 1 niewiadomą. x i y nie są połączone. Jak w takim wypadku znaleźć punkty
podejrzane? Nie ma ich? Czy są kombinacją tych x i y?
28 sty 13:25
jc: Dobrze liczysz i masz słuszne spostrzeżenia. Po prostu taki banalny przykład.
f(x,y)=h(x)+g(y)
h(x)=x3−3x, h'(x)=3(x−1)(x+1), min w x=1, max w x=−1
g(y)=y2−2y=(y−1)2−1, min w y=1
Wniosek f: ma minimum lokalne w punkcie (1,1).
28 sty 13:35
Kamil: dzięki, dobry sposób na rozbicie na 2 funkcje
28 sty 13:44