Czynnik całkujący
karwa: Czy rozwiązując zagadnienie początkowe:
| ⎧ | y'(2 + x3) + 6x2y = 1 | |
| ⎩ | y(1) = 0 |
|
mogę podzielić równanie y'(2 + x
3) + 6x
2y = 1 przez 2+x
3, założyć, że x ≠
3√−2 i
rozwiązywać dalej metodą czynnika całkującego?
28 sty 13:10
karwa: ej napisze ktoś
28 sty 19:51
jc: Spróbuj.
28 sty 20:05
karwa: no robiłem tak i coś tam wyszło, ale nie wiem czy dobrze
28 sty 20:59
jc:
[(2+x3)2 y]' = [(2+x3)y' + 6x2y](2+x3)=(2+x3)=[2x+x4/4]'
(2+3x3)2 y = 2x+x4/4 + C
y = ...
28 sty 21:11
Mariusz:
To jest równanie liniowe pierwszego rzędu więc możesz czynnikiem całkującym
choć można też uzmiennić stałą
Podobno Bernoulli rozwiązywał takie równania podstawieniem y=uv
(Tym się różni od uzmienniania stałych że
nie zakładamy że v jest całką szczególną równania liniowego jednorodnego)
29 sty 01:39