Trygonometria
Gibon: Prosiłbym o sprawdzenie dowodu:
Wykaż, że dla każdego kąta α prawdziwa jest równość: 4(sin6α+cos6α)=1+3cos22α
α=x
L=4[(sin2x+cos2x)3 − (3sin4xcos2x+3sin2xcos4x)]
L=4[1−3sin2xcos2x(sin2x+cos2x)]
L=4[1−3sin2xcos2x]
L=4−12sin2xcos2x
P=1+3(cos2x)2
P=1+3(cos2x−sin2x)2
P=1+3[cos4x−2cos2xsin2x+sin4x]
P=1+3(cos4x+sin4x)−6sin2xcos2x
P=1+3[(cos2x+sin2x)2 −2sin2xcos2x]−6sin2xcos2x
P=1+3[1−2sin2xcos2x]−6sin2xcos2x
P=1+3−6sin2xcos2x −6sin2xcos2x
P=4−12sin2xcos2x
L=P
28 sty 12:54
jc: Piszesz
L=B
L=C
L=D
Pisząc tak, za każdym razem zastanawiamy się o co chodzi.
L=A
L=B
Dlaczego L=B? Może pewnie A=B i z prawda przechodniości tak wynika.
No to sprawdzamy, czy A=B. Równa się. Idziemy dalej.
Nie lepiej napisać A=B=C=D? Wtedy wiadomo, o co chodzi.
28 sty 13:14
PW: Dla znających podstawy rachunku różniczkowego.
Liczymy pochodne lewej i prawej strony:
4(sin6α+cos6α)'=4.6(sin5αcosα+cos5α(−sinα))=4.6sinαcosα(sin4α−cos4α)=
=12sin2α(sin2α−cos2α)(sin2α+cos2α)=12 sin2α(−cos2α).1=−6sin4α
(1+3cos22α)'=3.2(cos2α)(−sin2α).2=−6sin4α
Pochodne lewej i prawej strony są równe, co oznacza, że są funkcjami różniącymi się o pewną
stałą C.
Sprawdzamy, że lewa i prawa strona dla α=0 są równe (równe 4), a więc C=0, co kończy dowód.
28 sty 13:39