punkty przegięcia
Toem: wyznacz punkty przegięcia:
f(x)=−e
−1x
D=R\{0}
obliczyłem 2 pochodną, która jest równa:
przyrównuję do 0
e
−1x(2x−1)=0
e
−1x nigdy nie będzie równe 0
2x=1
| | 1 | |
punkt przegięcia to x= |
| |
| | 2 | |
dobrze?
28 sty 12:21
kochanus_niepospolitus:
f(x) = −e
−1/x
f' = e
−1/x *(−1/x
2)
f'' = e
−1/x *(−1/x
4) + e
−1/x *(2/x
3)
| | 1 | |
pochodna oki ... tak punkt przegięcia będzie w x = |
| |
| | 2 | |
ALE
powyższy zapis (na tym kończąc) nie wykazuje, że faktycznie w tym punkcie jest punkt
przegięcia, a nie ekstremum lokalne
28 sty 13:03
Toem: ja uczyłem się że jeśli 2 pochodna ma miejsca zerowe, które należą do dziedziny funkcji to są
to puntkty przegięcia.
czy trzeba dodatkowy warunek sprawdzać?
28 sty 13:06