Równanie z wartością bezwzględną.
A6: Rozwiąż równanie:
|x+2|/(x2+x−2) − 2/|x+1|= −3/4
28 sty 12:00
===:
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| =− |
| |
| x2+x−2 | | |x+1| | | 4 | |
takie jest to równanie?
28 sty 12:16
A6: Tak, takie.
28 sty 12:23
A6: Proszę o pomoc
28 sty 13:55
===:
to chyba tylko w przedziałach ... (oczywiści zaczynasz od dziedziny)
1o x<−2
2o −2<x<−1
3o x>−1
28 sty 13:58
===:
| |x+2| | | 2 | | 3 | |
| − |
| =− |
| |
| (x+2)(x−1) | | |x+1| | | 4 | |
D:R\{−2, −1, 1}
1
o x<−2
| −x−1+2x−2 | | 3 | | x−3 | | 3 | |
| =− |
| ⇒ |
| =− |
| itd  |
| x2−1 | | 4 | | x2−1 | | 4 | |
28 sty 14:09
A6: Dziękuję Ci bardzo 😊
28 sty 17:26
===:
28 sty 21:37