😝
Kasia: Przez początek ukladu wspolrzednych poprowadzono styczne do paraboli o równaniu y={1}{4}x2 +
3.
Oblicz miare kata ostrego między stycznymi
28 sty 12:00
===:
28 sty 12:07
===:
Prosta przechodząca przez początek układu współrzednych to y=ax
Przyrównujesz do f(x)
0,25x
2−ax+3=0
Styczna to jeden punkt wspólny ... zatem Δ=0
a
2−3=0 ⇒ a
1=−
√3 a
2=
√3
dalej już sama
28 sty 12:10
Kasia: A dlaczego prosta to y=ax, a nie y=ax+b?
28 sty 15:08
===:
bo z treści zadania styczne poprowadzono przez początek układu współrzędnych
(więc b=0)
28 sty 15:15