Oblicz całkę
Kamil: Pomoże mi ktoś obliczyć całkę
∫ (7cos3 x+ 6cos2 x − 5cos x) sinx dx
∫ (9cos3 x− 4cos2 x + cosx) dx
28 sty 11:58
Jerzy:
Podstaw: cosx = t i rozbij na trzy całki elementarne.
28 sty 12:02
Blee:
1) podstawienie: t=cos x
2) rozdziel sobie na 3calki ... ostatnia od razu wyliczasz,
pierwsza (czyli 9cos
3x) zaisujesz jako 9(1−sin
2x)*cosx i robisz podstawienie t = sinx
| | cos(2x) + 1 | |
a druga zapisz cos2x = |
| i liczysz z takiej postaci calke |
| | 2 | |
28 sty 12:06
Kamil: Z pierwszej całki elementarnej w drugim przykładzie wychodzi
28 sty 13:14
Kamil: bez t3
28 sty 13:15