matematykaszkolna.pl
zad matthew: rysunekCzesc, mam takie zadanie: określ za pomocą układu nierówności zaznaczoną figurę zupełnie nie wiem jak mam sie za to zabrac..... bardzo prosze o pomoc.... o wytłumaczenie... czy można znależć na tej stronie zadania podobne? w jakim dziale szukac?
4 lut 22:24
hesia: tymi zbiorami są: 1/ półpłaszczyzna pod prostą y= 2x +2 czyli y <2x+2 ( jeżeli włącznie z prostą to y ≤2x +2 (bo nie widzę tego na rys. 2) wnętrze koła o S( 0,2) i r= 2 czyli x2 +(y−2)2 <4 i znów nie wiem czy wraz z okręgiem , czy bez jeżeli wraz z okręgiekm , to x2 +(y−2)2 ≤4 zatem tę część figury opisuje układ nierówności: y <2x +2 i x2 +(y−2)2 < 4
4 lut 22:34
matthew: hmm... nie wiem, na rysunku wszystko mam czarno białe... tzn okrąg zaznaczony jest czarną kreską tak jak prosta, pole które tutaj zaznaczyłem kolorem niebieskim w oryginale jest szare, natomiast drugie półkole jest białe... dlaczego w drugim punkcie "x2 +(y−2)2" jest: ≤4, a nie na odwrót x2 +(y−2)2 ≥4 pierwszy punkt rozumiem dziekuje za odpowiedz emotka
4 lut 23:05
hesia: wnętrze koła to zb. punktów x2+(y−2)2 < r2 zewnętrze koła czyli ( cała płaszczyzna bez koła to x2+(y−2)2 >0 to "chłopy " wiedzieć powinni nawet na "oko" ....
4 lut 23:22
hesia: Myślę ,że w takim układzie jest to figura z brzegami więc określa ją układ nierówności y2x+2 i x2 +(y−2)2 4
4 lut 23:25
Eta: Pojąłeś już to?...... emotka
4 lut 23:31
matthew: na moje oko, bez Twojej pomocy nie udałoby sie Bardzo dziekuje za wytłumaczenie emotka pojałem emotka
4 lut 23:40
matthew: a mogą w tego typu zadaniach występować inne figury? pierwszy raz mam z takim czymś do czynienia.... tzn. jezeli chodzi o pierwszy punkt z prostą, to juz robiłem podobne zadania tylko, że to były układy rownań, czyli odwrotnie....emotka
4 lut 23:44
Eta: Oczywiście ,że mogą np. zb. punktów nad lub pod parabolą y ≥ x2 −−− to zb. punktów wewnątrz paraboli wraz z punktami na niej y < x2 −−− zb. punktów pod parabolą i bez punktów na niej itd..... Powodzenia emotka
4 lut 23:50